Oblicz sumę wszystkich dwucyfrowych liczb naturalnych nieparzystych
Asia: Skąd wiadomo, ze r=2?
Oblicz sumę wszystkich dwucyfrowych liczb naturalnych nieparzystych
a
1 = 11
a
n = 99
Nie rozumiem, dlaczego r=2. Moze mi ktos wytlumaczyc, jak sie oblicza w zadaniach tego typu
roznice?
9 kwi 16:24
Jan: liczby dwucyfrowe 10−99
a1 = 11
an = 99
ciąg wygląda tak : 11,13,15,17....99
r = a2−a1 = 13−11 = 2
Zawsze kolejna liczba nieparzysta jest o 2 większa od poprzedniej.
9 kwi 16:27
Jerzy:
Liczby nieparzyste: 11 , 13, 15 , 17 , 19 ....
(różnią się o 2)
9 kwi 16:28