Ciagi i wlasnosci
5-latek: Udowodnij ze dla kazdego n∊N liczba
an= (2+√3)n+(2−√3)n jest liczba naturalna
Z dwumianu Newtona wiem ze tak bedzie bo ta liczba bedzie 4 ale jak to zapisac bo to zadanie
maturalne
9 kwi 15:18
Adamm: a to jest stare zadanie?
podobno wcześniej była indukcja
9 kwi 15:20
5-latek: tak stare zadanie
Byla indukcja .
9 kwi 15:21
Adamm: 1. dla n=0 mamy a0=2
2. (2+√3)n+(2−√3)n∊ℕ
3. (2+√3)n+1+(2−√3)n+1=2an+√3(2+√3)n−√3(2−√3)n=
=2an+√3*((2+√3)−(2−√3))((2+√3)n−1+(2+√3)n−2(2−√3)+...+(2−√3)n−1)=
=2an+6*((2+√3)n−1+(2+√3)n−2(2−√3)+...+(2−√3)n−1)
dla parzystych n=2k mamy
(2+√3)n−1+(2+√3)n−2(2−√3)+...+(2−√3)n−1=a2k−1+a2k−3+...+a1∊ℕ
dla nieparzystych n=2k+1 mamy
(2+√3)n−1+(2+√3)n−2(2−√3)+...+(2−√3)n−1=a2k+a2k−2+...+a2+1∊ℕ
zatem (2+√3)n+1+(2−√3)n+1∊ℕ
c. n. w.
9 kwi 15:40
5-latek: Dobrze . dzieki za rozpisanie
9 kwi 15:55
jc:
a0 = 2, a1 = 4
an+2 = 4an+1 − an
Dlatego każda liczba w ciągu jest całkowita.
2, 4, 14, 52, 194, ...
9 kwi 16:00
Adamm: wiedziałem że robię coś źle
9 kwi 16:07
L: Dlaczego an+2 = 4an+1 − an? Ktoś powie? Proszee
9 kwi 22:06
jc:
(2+√3)2 = 4(2 + √3) −1
(2−√3)2 = 4(2 − √3) −1
Wystarczy teraz pierwsze równanie pomnożyć przez (2+√3)n, drugie przez (2−√3)n
i dodać stronami.
9 kwi 22:21