liczby i wyrazenia- wykaż, że.
Sonia: 10. Wykaż , że jeśli liczba naturalna nie jest podzielna przez 4,to reszta z dzielenia
kwadratu tej liczby przez 8 jest równa 1 lub 4.
9 kwi 15:10
Janek191:
a = 4 n + 1 lub a = 4n + 2 lub a = 4 n + 3
więc
a2 = ( 4 n + 1)2 = 16 n2 + 8 n + 1 = 8*( 2 n2 + n) + 1 reszta = 1
lub
a2 = ( 4 n + 2) = 16 n2 + 16 n + 4 = 8*( 2 n2 + 2 n) + 4 reszta = 4
lub
a2 = ( 4 n + 3)2 = 16 n2 + 24 n + 9 = 8*( 2 n2 + 3 n + 1) + 1 reszta = 1
9 kwi 15:14
Adamm: 1. liczba postaci 4k+1
(4k+1)2=(2k2+k)*8+1
2. liczba postaci 4k+2
(4k+2)2=(2k2+2k)*8+4
3. liczba postaci 4k+3
(4k+3)2=(2k2+3k+1)*8+1
9 kwi 15:15