Rozwiąż zadania
Avernus: Zad 1. Funkcja kwadratowa f jest określona wzorem f(x)= −14x2+x+2.
Różnica między największą i najmniejszą wartością funkcji w przedziale <0,k> gdzie k > 3 wynosi
5.
Oblicz k.
Zad 2.
Ze zbioru {0,1,2,3,4,5,6} losujemy kolejno, bez zwracania dwie liczby.
Niech M oznacza punkt o współrzędnych (a,b) gdzie a jest pierwszą zaś b drugą wylosowaną
liczbą.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że punkt M należy do wykresu funkcji
liniowej
f(x)=−x+6.
Zad. 3
Nieskończony ciąg an jest ciągiem arytmetycznym o różnicy 2. Wiedząc, że pierwszy wyraz tego
ciągu ma
wartość 3, oblicz ile wyrazów ciągu (an) spełnia warunek a2n+8+149 < 118an
9 kwi 14:07
Avernus: Zadanie drugie już mam. Jeszcze pierwsze i trzecie.
9 kwi 14:24
5-latek:

y
max=3
musi byc y
min=−2 zeby roznica y
max−y
min=5 bo 3−(−2)=5
Policz dla jakiego x wartosc tej funkcji wynosi (−2)
9 kwi 14:33
Avernus: Czyli za f(x) mam podstawić −2 i rozwiązać równanie −2=−1/4x2+x+2?
9 kwi 14:55
5-latek: Wedlug mnie tak
9 kwi 14:57
Avernus: Delta wychodzi 8, i miejsca zerowe strasznie dziwne wychodzą...
9 kwi 15:00
5-latek: Bo widzisz ze wspolrzedna xw paraboli nalezy do przedzialu <0,k>
wiec dla xw bedzie najwieksza wartosc tej funkcji w tym przedziale
9 kwi 15:02
Jerzy:
f(k/2) = 7
9 kwi 15:03
5-latek: Nie ma dziwnych liczb
9 kwi 15:03
Jerzy:
Jeśli :f(0) = 2 , to f(k/2) = 7 7 − 2 = 5
9 kwi 15:04
Avernus: Miejsca zerowe wyszły takie: 1+2 pierwiastki z dwóch / 0,5
i 1−2 pierwiastki z dwóch / 0,5
Co ja mam przez to rozumieć? XD
9 kwi 15:04
Avernus: Aaa, już wiem gdzie się pomyliłem
9 kwi 15:05
Avernus: Ale czemu f(k/2)?
9 kwi 15:11
Jerzy:
Pomyłka.
f(k) = 7
9 kwi 15:19
5-latek: Jerzy to moje rozumowanie jest zle ?
9 kwi 15:20
Avernus: A to, że f(0)=2 to wiesz skąd? Z rysunku?
9 kwi 15:21
Jerzy:
Dobre..
f(0) − f(k) = 5 ⇔ f(k) = f(0) − 5 ⇔ f(k) = 2 − 5 = − 3
Zatem: f(k) = − 3
Podstaw do równania i oblivz k.
9 kwi 15:24
Avernus: Do tego równania? f(x)= −1/4x2+x+2. Nie rozumiem tego zadania ani trochę. Skąd mam wyliczyć
k?
9 kwi 15:29
9 kwi 15:37
Avernus: No i dalej mi jakieś dziwne to k wychodzi. Nie wiem gdzie robie błąd.
9 kwi 15:42