Wykaż że
Xyz: W trójkącie prostokątnym ABC, w którym |kąt BAC| = 90° poprowadzono dwusieczną kąa prostego.
Dwusieczna ta przecięła przeciwprostokątną w punkcie D. Długości przyprostokątnych tego
trójkąta są równe 6 i 8. Wykaż, że długość odcinka AD wynosi 27/4 √2
9 kwi 13:45
'Leszek: Zrob rysunek i skorzystaj z pol odpowiednich Δ , ze wzoru : P = 0,5*a*b*sin α
9 kwi 13:53
Janek191:
To zadanie było już rozwiązane...
9 kwi 13:54
Xyz: Jakos nie umiem znalezc
9 kwi 14:55
XY: bo tutaj niczego nie można znalezc już po tygodniu
9 kwi 15:37
dwusieczna:
| | ab√2 | | 24√2 | |
d= |
| =.... = |
| |
| | a+b | | 7 | |
| | 24√2 | | 27√2 | |
To co napisałeś nie jest prawdą! bo |
| ≠ |
| |
| | 7 | | 4 | |
9 kwi 15:42
xyz: Oj, faktycznie pomyliłem się. Miało być 24/7 √2, przepraszam!
9 kwi 20:11