Kąt alfa jest ostry
Xyz: Kąt α jest ostry i sinα=1/2cosα. Oblicz wartość wyrażenia sinα+cosα.
9 kwi 13:21
9 kwi 13:35
Janek191:

sin α =
12 cos α / : cos α
c
2 = x
2 + 4 x
2 = 5 x
2
c =
√5 x
więc
| | x | | x | | 1 | | √5 | |
sin α = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | c | | √5 x | | √5 | | 5 | |
| | 2 x | | 2 | | 2 √5 | |
cos α = |
| = |
| = |
| |
| | √5 x | | √5 | | 5 | |
zatem
9 kwi 13:36
'Leszek: | | 1 | |
Jezeli to jest podane wyrazenie w postaci sin α = |
| ? |
| | 2 cos α | |
To : sin α + cos α = x , podnosimy do kwadratu
sin
2 α + 2 sin α * cos α + cos
2α = x
2 ⇒ 2 sin α cos α = x
2 − 1
i z podanego wyrazenia : 2 sin α cos α = 1 po podstawieniu otrzymasz : x
2 = 2 ⇒x =
√2
Czyli : sin α + cos α =
√2
9 kwi 13:41
Adamm: sinα+cosα=√2 ⇒ α=π/4
9 kwi 13:43