matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Kąty trójkąta
kek:
W okrąg o promieniu 1 wpisano trójkąt, którego dwa boki mają długość 1 i
√
2
. Znajdź kąty trójkąta.
9 kwi 12:53
g:
α = 60
o
/2 = 30
o
√
2
/sinγ = 1/sin30
o
= 2 sinγ = 1/
√
2
γ = 45
o
β = 180−30−45 = 105
o
9 kwi 16:19