Cagi
5-latek: Sposrod ciagow o wyrazie ogolnym
(dobierajac odpowiednie wartosci parametru k ) wybierz ten ktory ma granice rowna liczbie 4
a) Przy wyznaczonej wartosci k zbadaj monotonicznosc ciagu a
n
b) Wykaz ze kazdy z pozostalych ciagow rodziny ciagow a
n ma granice mniejsza od liczby 4
Udowodnij korzystajac z definicji granicy ciagu ze liczba 4 jest granica wybranego ciagu
9 kwi 12:41
Jerzy:
Cześć
9 kwi 12:45
5-latek: Witaj

Na czuja mi tak wyszlo ze musi byc −4n zeby to sie skrocilo w mianowniku
Ale jesli k
2−2k−3=0
k
1= −1
k= 3
Ale dla k=−1 nie dostane (−4)
natomiast dla k=1 dostane
9 kwi 12:51
Jerzy:
k2 − 2k −3 = −4 ⇔ (k − 1)2 = 0 ⇔ k = 1
9 kwi 12:53
5-latek: A widzisz tak to nalezalo zrobic .
9 kwi 12:55