Pole trójkąta ze wzrou Herona
hejk: Pole trójkąta o wierzchołkach A(1;2), B(3;−2), C(4;3) ma wartość:
A. 14 j2
B. 21/2 j2
C. 7 j2
D. 15/2 j2
Obliczyłam długości wszystkich boków i wyszło:
|AB| = 2
|BC| = √26
|CA| = √10
Postanowiłam wykorzystać wzór Herona, więc obliczyłam połowę obwodu (p)
p = (2+√26+√10)/2
No i potem podstawiłam wszystko pod wzór Herona
P = √p(p−|AB|)(p−|BC|)(p−|CA|)
Po wymnożeniu wszystkiego wyszło mi:
P = √16/16 = √1 = 1
I nie ma takiej odpowiedzi :<
9 kwi 12:17
zef: szybciej skorzystać z gotowego wzoru na pole trójkąta znając współrzędne wierzchołków, jeżeli
tutaj coś nie wyszło to pewnie błąd w obliczeniach
9 kwi 12:18
hejk: omg, rzeczywiście jest taki wzór ;−;
Dzięki
9 kwi 12:21
Janek191:

P
Δ = ( 4 −1)*(3 − (−2)) − 0,5*2*4 − 0,5 *1*5 − 0,5*3*1 = 15 − 4 − 2,5 − 1,5 = 7 j
2
9 kwi 12:22
Jerzy:
Odp: C)
9 kwi 12:23
Jerzy:
AB
→ = [2;−4]
AC
→ = [3;1]
9 kwi 12:24
Janek191:
A = ( 1,2)
B = ( 3, − 2)
C = (4, 3)
II sposób
→
AB = [ 3 − 1, −2 −2 ] = [ 2, − 4]
→
AC = [ 4 − 1, 3 − 2] = [ 3, 1]
Pole Δ
→ →
P = 0, 5* I det ( AB, AC ) I = 0,5*I 2*1 − 3*(−4) I = 0,5 *I 2 + 12 I = 0,5* 14 = 7 j2
9 kwi 12:27