całki oznaczone
Aga: Całkowita sprzedaż nowego modelu samochodu ( w mln. dolarów) pewnego koncernu samochodowego
w zależności od czasu t ( w miesiącach) jest opisana zależnością P(t), której tempo opisane
jest wzorem P'(t)=4e(−0,08t), gdzie 0≤ t≤ 24. Jaka będzie całkowita sprzedaż nowego
modelu sprzedaż w ciągu pierwszych 6 miesięcy?
Rozwiąż zadanie, a następnie wskaż prawdziwe zależności.
Wskazówka: Wyznacz P(6)−P(0).
a) P(6)−P(0)=19,061 ( mln. dolarów) w przybliżeniu do trzeciego miejsca po przecinku
b) ∫4e(−0,08t) dt = −50e(−0,08t)+C
c) 4e(−0,08t) dt=−50 ∫ eu du. dla podstawienia u=−0,08t; du=−0,08dt
d) P(6)−P(0)=∫ (przy oznaczeniu całki na gorze 6 na dole 0) 4e(−0,08t) dt
9 kwi 12:07
Aga: ktos moglby mi to wytlumaczyc?
9 kwi 12:21