Rownanko
5-latek: Dla
cynamonka na odgreagowanie

Rozwiaz rownanie
cos2x+sinx= p
2+4q+3
wiedzac ze p jest wiekszym pierwiastkiem rownania
| | 1−n3 | |
natomiast q= lim n→∞ |
| |
| | n3+5n2 | |
9 kwi 11:56
cynamonek: hahaha to chyba zajęło by mi czas do matury i to te przyszłej
9 kwi 11:59
cynamonek: ale spróbuję
9 kwi 11:59
Jack: prostsze niz myslisz
9 kwi 12:01
5-latek: To jest zadanie maturalne z podstawy dla pracujacych .
ale spokojnie
2
x=t
9 kwi 12:04
zef: Biorę się za to zadanie
9 kwi 12:06
zef: | | 5 | |
22x− |
| 2x+1=0 , niech 2x=t |
| | 2 | |
| | 25 | | 16 | | 9 | | 3 | |
Δ= |
| − |
| = |
| , √Δ= |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 2 | |
czyli x=−1 lub x=1
skoro p to większy pierwiastek równania to p=1
p=1,q=−1
cos2x+sinx=1−4+3
cos2x+sinx=0
cos
2x−sin
2x+sinx=0
(1−sin
2x)−sin
2x+sinx=0
1−2sin
2x+sinx=0, niech t=sinx, t∊<−1;1>
−2t
2+t+1=0
Δ
t=1+8=9
| | −1+3 | | −1 | |
t2= |
| = |
| ⊂<−1;1> |
| | −4 | | 2 | |
sinx=1
| 7π | | 11π | |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ |
| 6 | | 6 | |
| | 7π | | 11π | | π | |
Odp x∊{ |
| +2kπ, |
| +2kπ, |
| +2kπ} |
| | 6 | | 6 | | 2 | |
9 kwi 12:11
cynamonek: t
2 −
52 t +1 = 0
Δ =
254 − 4 =
94
√Δ =
32
x
1 = 2
x
2 =
12
teraz limesy
9 kwi 12:11
5-latek: No to juz masz rozwiazane to dalej
W trojkacie rownoramiennym ABC w ktorym
|AC|=|BC| i kąt ACB=α
poprowadzono dwusieczna kąta BAC przecinajaca bok BC w punkcie D i okazalo sie ze
|AD|=|AB|=| CD|
Wyznacz miare kąta α i wykaz ze
9 kwi 12:21
5-latek:
9 kwi 12:27