hmm
cynamonek: mógłby mi ktoś wytłumaczyć zadanie tego typu:
Średnia arytmetyczna liczby 212 , 45 84 odpowiedź w tym to ( 3 * 210 )
oraz zadanko z ciągiem :
Kwadrat K1 ma bok długości 16. Tworzymy ciąg kwadratów w następujący sposób: środki boków
kwadratu K1 są wierzchołkami kwadratu k2, środki boków kwadratu K2 są wierzchołkami
kwadratu K3 .... środki boków kn są wierzchołkami kwadratu kn+1. Pole k 9 wynosi ?
(odpowiedź w tym to 1 )
9 kwi 11:02
karty do gry: 1) średnia arytmetyczna liczby jest tą liczbą.
2) Niech a
1 , a
2 , a
3 , ... oznaczaja kolejne długości boków powstajacyhc kwadratów . Tzn
a
1 = 16
Otrzymujesz w ten sposób ciag geometryczny :
| | √2 | | 1 | | 1 | |
P = (a9)2 = 16 * ( |
| )8 = [16 * |
| ]2 = [24 * |
| ]2 = 1 |
| | 2 | | (√2)8 | | 24 | |
9 kwi 11:08
cynamonek: Wiem, ale po czym mogę do tego dojść ? wyciągam przed nawias 210 ? i wychodzi 9 * 210
Dlaczego mnożę to przez √2 ?
9 kwi 11:18
karty do gry:

To są wiadomości z gimnazjum dotyczące trójkata 90 , 45 , 45
9 kwi 11:23
5-latek: Komentarze 11 ; 27 11 ; 29 zupelnie niepotrzebne
9 kwi 11:33
cynamonek: wieem 5−latek ale mnie ponosi ostatnio
9 kwi 11:38
Mila:

Na rogach oznaczyłam nr kwadratu
k
1(niebieski kwadrat) o boku −a
1=16
k
2 ( zielony) o boku −a
2=8
√2
k
3 (różowy) o boku −a
3=4
√2*
√2=8
k
4− czerwony o boku− a
4=4
√2
Dalej masz obliczone 11:08
9 kwi 18:51
Mila:
1) tam są 3 liczby?
4
5=2
10,
8
4=(2
3)
4=2
12
| 212+45+84 | | 212+210+212 | |
| = |
| = |
| 3 | | 3 | |
| | 210*(22+1+22) | | 210*9 | |
= |
| = |
| =3*210 |
| | 3 | | 3 | |
9 kwi 18:55