funkcja podwojonego kąta
Weronika: Cześć, czy może mi ktoś wytłumaczyć na czym polega podwojenie kąta w funkcji
trygonometrycznych?
Mam takie równanie:
sin2α=1 jak obliczyć sinα?
9 kwi 10:51
5-latek: czy napewno chcwesz obliczyc sinα?
9 kwi 11:07
Weronika: tak,mam takie zadanie: Rozwiąż trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej=10
oraz kątach ostrych α,β, jeśli:tgα+tgβ=2
9 kwi 11:15
'Leszek: W trojkacie prostokatnym α + β = 90° ⇒β = 90° − α
| | 1 | |
Czyli tg α + tg β = 2 ⇒ tg α + ctg α = 2 , niech tg α = t , czyli t + |
| =2 , t ≠ 0 |
| | t | |
Wyznacz tg α i.t.d ....
9 kwi 11:30