całka nieoznaczona
aka: Proszę o pomoc
Oblicz całkę
8 kwi 22:51
jc: x = t2
= ∫ 2ln t dt = 2(t ln t − t) = √x ln x − 2 √x
8 kwi 22:55
Jerzy:
Tylko " bes części"
8 kwi 22:55
aka: Jerzy dzięki, wyszło dobrze
8 kwi 23:00
jc: | | 1 | |
∫ xp ln x dx = |
| ∫ [xp+1] ' ln x dx = |
| | p+1 | |
| xp+1 ln x | | 1 | |
| − |
| ∫xp dx = |
| p+1 | | p+1 | |
| xp+1 ln x | | xp+1 | |
| − |
| |
| p+1 | | (p+1)2 | |
o lie p≠−1. U nas p=−1/2, więc coś wcześniej pomyliłem.
8 kwi 23:07
aka: wynik to 2√x(lnx−2)+c
8 kwi 23:10
jc: Tak właśnie jest, jak napisałaś.
8 kwi 23:14