matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciagi zadania maturalne
5-latek:
dalej wlasnosci ciagow Dany jest ciag o wyrazie ogolnym
pn
2
−1
b
n
=
(p−1)n
2
+1
Dla jakich wartosci parametru p spelniony jest warunek lim n→
∞
b
n
=p Okresl ciag b
n
dla wyznaczonego parametry p
8 kwi 22:46
Mila:
p
=p
p−1
8 kwi 22:53
5-latek:
Mysle tak jesli p−1=0 czyli p=1 to limb
n
=
∞
n
2
(p−1/n
2
p
Jesli p−1≠0 to limn→
∞
b
n
=
=
n
2
(p−1)+1/n
2
p−1
p
=p
p−1
p= p
2
−p p
2
−2p=0 ⇒p(p−2)=0 to p=0 lub p=2 dla p=0
−1
b
n
=
−n
2
+1
dla p=2
2n
2
−1
b
n
=
n
2
+1
8 kwi 22:59
5-latek:
8 kwi 23:14
Mila:
Tak.
8 kwi 23:16
Mila:
Dobranoc
8 kwi 23:17
5-latek:
Dziekuje za sprawdzenie Nie bede zakladal nowego temat
4−2n
mam ciag a
n
=
3n+5
2n−4
Moge go zapisac tak a
n
= −
?
3n+5
8 kwi 23:19
Mila:
Tak
8 kwi 23:20
5-latek:
Dobranoc
Milu
8 kwi 23:21