kwadratowa
Mati: Dla jakiego parametru m funkcja f (x) = x2 − 6x + m2 − 8
ma miejsca zerowe dodatnie?
I dla jakiego parametru ma jedno miejsce zerowe i dodatnie?( Δ>0, xo>0 )
8 kwi 22:37
5-latek: Miejsca zerowe dodatnie
Δ≥0
x1+x2>0
x1*x2>0
jedno miejsce zerowe to Δ=0
x1=x2>0
8 kwi 22:40
Mati: No pierwszy warunek mam ze wzorów Viette'a
A co z x1=x2>0
?
8 kwi 22:54
5-latek: | | b | |
Jesli delta =0 to x1=x2= − |
| >0 |
| | 2a | |
8 kwi 23:02
8 kwi 23:06
5-latek: A sprawdziles dla jakiego m delta=0 ?
Bo wtedy jest jedno miejsce zerowe
8 kwi 23:08
5-latek: Δ= (−6)2−4*1*(m2−8)
Δ= 36−4m2+32
Δ= −4m2+4=0
dalej rozwiazuj
8 kwi 23:14
Mati: m1 = 9
m2 = 1
8 kwi 23:17
Mati: Sorry, zgubiłem m przy pisaniu treści zadania
współczynnik c to m2 − 8m
8 kwi 23:18
5-latek: Popraw m2=−1
8 kwi 23:25
Mati: dzieki
8 kwi 23:34