Ciągi geometryczne
amator: Suma czterech początkowych wyrazów nieskończonego ciagu geometrycznego jest równa 40/27.
Wyznacz pierwszy wyraz i iloraz tego ciągu, jeżeli suma wszystkich jego wyrazów wynosi 3/2
8 kwi 22:32
Tadeusz:
i licz
8 kwi 23:26
5-latek: Idzie to policzyc ale to troche męczarnia jest
| | 40 | | 40 | |
a1= |
| = |
| |
| | 27(1+q+q2+q3) | | 27+27q+27q2+27q3 | |
| | 1 | | 40 | |
S= U{40}{(27+27q+27q2+27q3)* |
| = |
| |
| | (1−q) | | 27−27q4 | |
80= 81−81q
4 ⇒q
4=1 q=1 lu q=−1
Tyko bierzemy q=−1
8 kwi 23:47
5-latek: Chociaz w sumie nie
8 kwi 23:54
+++:
Źle
|q|<1
8 kwi 23:55
5-latek: No to w takim razie kicha

(
8 kwi 23:57
Adamm: a
1+a
2+a
3+a
4=40/27
a
1+a
2+...=3/2
| | 1 | | 1−q4 | |
a1* |
| =3/2 oraz a1* |
| =40/27 przy czym |q|<1 |
| | 1−q | | 1−q | |
1−q
4=80/81
q
4=1/81
q=1/3 lub q=−1/3
9 kwi 00:02
+++:
1+q+q
2+q
3= (1+q)(1+q
2)
| | 80 | | 1 | | 1 | |
(1−q4)= |
| ⇒ q= |
| v q=− |
| |
| | 81 | | 3 | | 3 | |
a
1=1 v a
1=2
9 kwi 00:02
Adamm: tak właściwie to miałeś dobrze 5−latek
tylko w ostatnim ci coś nie poszło
9 kwi 00:02
5-latek: No bo
Adamm dla mnie 80−81=−81

(
80= 81−81q
4
−1= −81q
4
| | 1 | | 1 | | 1 | |
81q4=1 to q4= |
| q= |
| lub q= − |
| |
| | 81 | | 3 | | 3 | |
9 kwi 00:07
Adamm: ile to jest 0−3 ?

wspomnienia mam okropne, ale nadal się z tego śmieję
9 kwi 00:10
5-latek:
9 kwi 00:12