Ką alfa jest ostry i sin alfa
Xyz: Kąt α jest ostry i sinα=1/2cosα. Oblicz wartość wyrażenia sinα+cosα.
8 kwi 22:26
M:
28 mar 06:13
Qbuś:
| | 1 | |
Jeśli sinα = |
| (taki zapis widzę) dla cosα ≠ 0 to 2sinα cosα = 1 |
| | 2cosα | |
i dalej sin(2α) = 1
| | π | | π | |
2α = |
| + 2kπ, k∊Z, α = |
| + kπ |
| | 2 | | 4 | |
28 mar 23:18
kott:
@
Qbuś
Xyz pewnie już dzieci bawi (bo 7 lat minęło)
28 mar 23:22
Qbuś:
Zauważyłem, ale skoro ktoś to wyłowił z otchłani i zamieścił dzisiaj, to warto było przy tej
okazji zwrócić uwagę na zapis wyrażeń matematycznych, bo i obecnie zdarzają się na forum
| | 1 | |
takie niezdarne zapisy (tutaj, jak sądzę, Xyz miał na myśli: sinα = |
| cosα). |
| | 2 | |
Pozdrawiam Ciebie
kott
28 mar 23:44