Oblicz ile jest liczb naturalnych należących do przedziału (10, 400> i ktorych r
moniq: Oblicz ile jest liczb naturalnych:
a) należących do przedziału (10, 400> i których reszta z dzielenia przez 3 jest równa 2.
Zrobillam to ale jest zle bo przyjmuje za an 400 a trzeba przyjac 398. Dlaczego tak

No na
chlopski rozum.moge sie domyslic zze trzeba odjac dwa bo reszta ma byc dwa ale nie wiem skad
tak
8 kwi 21:41
Janek191:
a1 = 11
a2 = 14
r = 3
więc
an = a1 + ( n −1)*r = 11 + 3*(n −1) = 11 +3 n − 3 = 3 n + 8 < 400
3 n < 392
n < 130,(6)
n = 130
======
a130 = 11 + 129*3 = 398
Odp. Tych liczb jest 130.
8 kwi 21:49
moniq: Dlaczego <400 a nie równe
8 kwi 21:56
Janek191:
399 = 133*3 < 400 < 401
8 kwi 21:58
moniq: Matko skad to 133
8 kwi 22:01
5-latek: Ło matko NIkt Cie nie wezmie z takimi oczami
8 kwi 22:07
marcinek:
Ja bym brał
8 kwi 22:08
moniq: Aha fajnie
8 kwi 22:22