P
homo:

| | a | |
Wiedząc, że punkt P (−3,5) należy do funkcji f(x) = |
| + q |
| | x − p | |
napisz wzór funkcji w postaci ilorazu dwóch wielomianów.
8 kwi 21:30
homo: kiepsko się tutaj rysuje..druga gałązka jest w prawym górnym kwadracie
8 kwi 21:31
Mila:

p=−4 bo tam jest asymptota pionowa
q=2 bo tam jest asymptota pozioma
| | a | | a | |
i P∊wykresu f(x)⇔ |
| +2=5⇔ |
| +2=5⇔a=3 |
| | −3+4 | | 1 | |
==============
8 kwi 21:43
homo: a miejsce zerowe to 0 = f(x) ?
8 kwi 21:46
homo: i dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartości dodatnie to
8 kwi 21:47
5-latek: Dobry wieczor
Milu
8 kwi 21:48
Mila:
Tak .
x≠−4 i przyrównujesz licznik do zera.
2x+11=0
x=−5.5
8 kwi 21:48
Mila:
Witaj
5−latku
Zimno!
8 kwi 21:49
5-latek: Tak Milu Zimno (pale dzisaij .
Jutro pewnie tez
8 kwi 21:51
homo: nie pal śmieci

x = −5,5 to miejsce zerowe ?
8 kwi 21:55
homo: | | 11 | |
2(x+ |
| )(x+4) > 0 => x < −5,5 lub x > −4 |
| | 2 | |
dobrze ?
8 kwi 21:57
5-latek:
8 kwi 21:58