oszacowanie
wilczór: | | n | |
Jak udowodnić, że |
| ≤3 |
| | n√n! | |
8 kwi 21:23
kobiETA: matematycznie
8 kwi 21:35
5-latek: Ojj
kobiETO i na co Ci to
8 kwi 21:42
kobiETA: Do udowodnienia nierówności
8 kwi 21:50
5-latek: Tak spiewala kiedys Maryla Rodowicz
8 kwi 21:52
Adamm: przez indukcję
8 kwi 21:53
Adamm: nn≤3nn!
1. n=1 to 1≤3
2. 3nn!≥nn dla pewnego n≥1
3. 3n+1n!≥3(n+1)nn
3(n+1)nn−(n+1)n+1=(n+1)*(3nn−(n+1)n)=3*(n+1)(3−(1+1/n)n)≥3(n+1)*(3−e)≥0
skąd 3(n+1)nn≥(n+1)n+1
na mocy indukcji zostało udowodnione
8 kwi 21:57
wilczor: Dzieki!
9 kwi 11:30