matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
m ∊ ℛ
ssd:
Wyznacz wszystkie parametry m ∊ ℛ dla których
x
2
−2mx + m +6
= 0
x − 1
x
1
+ x
2
ma dwa różne rozwiązania x
1
, x
2
spełniające warunek
≤ m.
x
1
x
2
8 kwi 20:07
ssd:
x ≠ 1 Δ > 0 => 4m
2
−4m −24 > 0,
√
Δ'
= 20 => m<−2 lub m>3 dobrze ? i teraz co z tym warunkiem, podstawiać wzory Viete'a ?
2m
wtedy
≤ m => m(m+4)(m+6) ≥ 0 = > −6 ≤ m ≤ −4 lub m ≥ 0
m+6
co razem daje, że m ∊ [0,3) \ {1}
9 kwi 12:03
ssd:
...
9 kwi 15:33
ssd:
dziękuję bardzo
9 kwi 18:37