dla jakich m ∊ ℛ
Olka: Dla jakich wartości m zbiorem rozwiązań jest ℛ ?
| (m+2)x2+x+m+2 | |
| < 0 |
| x2−(m+5)x +9 | |
8 kwi 20:03
Adamm: x
2−(m+5)x+9≠0
Δ
1=m
2+10m−11<0
(m−1)(m+11)<0
m∊(−11;1)
m+2<0
m∊(−11;−2)
(m+2)x
2+x+m+2≠0
Δ
2=−4m
2−16m−15<0
4m
2+16m+15>0
Δ
m=16
| | −16+4 | | −16−4 | |
(m− |
| )(m− |
| )>0 |
| | 8 | | 8 | |
(m+1,5)(m+2,5)>0
−−−−−−−−−−−−−
m∊(−11;−2,5)
8 kwi 20:11
Olka: dzięki

a jeszcze takie mam:
dla jakich m zbiór rozwiązań nierówności
x
2 + (m−1)x +m
2 ≤ 0
zawiera się w zbiorze rozwiązań
8 kwi 20:53
Olka: ...
8 kwi 22:08
5-latek: To najpierw rozwiaz nierownosc
8 kwi 22:20