Wyznacz wszystkie wartosci parametru m
monika: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których prosta l o równaniu y=mx+(m−3) nie ma
punktów wspólnych z okręgiem o środku w punkcie S=(−2,0) i promieniu r=√5
8 kwi 19:56
5-latek: Rownanie okregu jest takie
(x+2)2+y2=5
Wstaw do rowna nia okregu rowna nie prostej i Δ<0
8 kwi 20:45
5-latek: y2= (mx+m−3)(mx+m−3)= m2x2+m2x−3mx+m2x+m2−3m−3mx−3m+9=
=m2x2+2m2x−6mx+m2−6m+9 = m2x2+x(2m2−6m)+m2−6m+9
8 kwi 21:30
piotr: | | 1 | |
Δ=8 (−2 − 3 m + 2 m2)>0 ⇒ − |
| < m < 2 |
| | 2 | |
8 kwi 21:39
piotr: (m2+1)x2 + (2 m2− 6m+4)x + m2 − 6m + 8 = 0
8 kwi 21:48
monika: Dzięki
8 kwi 22:09