6,40
Kasia: Kilku przyjaciół spotkało się w restauracji na obiedzie. Każdy zamówił to samo danie jednak
przy płaceniu okazało się, że jeden z nich nie ma przy sobie pieniędzy więc reszta podzieliła
się kosztami jego obiadu i dopłaciła dodatkowo po 6zł 40gr. Oblicz ile osób jadło obiad i ile
kosztowało danie.
8 kwi 19:53
kelner:
Za mało danych ... popraw treść zadania
8 kwi 20:47
Kasia: Całkowity koszt obiadów 192 zł
8 kwi 20:55
kelner:
x −−− ilość osób , które miały jeść obiad x∊N+
y−−− koszt obiadu na jedną osobę ,y>0
x*y=192
(x−1)(y+6,4)=192
rozwiąż ten układ równań
8 kwi 20:58
Kasia: rozwiązywałam i nie wychodzi..
8 kwi 21:01
Kasia: doobra już wyszło, zgubiłam minus
8 kwi 21:07
kelner:
Jak nie wychodzi?
| | 192 | | 32 | |
(x−1)( |
| + |
| )=192 /* 5x |
| | x | | 5 | |
(x−1)(5*192+32)=5*192x
........
x
2−x−30=0 ⇒(x−6)(x+5)=0
x=6 to y=32
Obiad jadło 6 osób a danie kosztowało 32 zł /na osobę
8 kwi 21:10