wartość bezwzględna
ssd: Pomózcie
8 kwi 19:37
5-latek: dla x≠−2 |x+2| jest zawszse dodatnia
wiec
10−x−3x2<2x|x+2|
dla x>−2 |x+2|= x+2
to 10−x−32<2x(x+2)
dla x<−2 |x+2|= −x−2
to 10−x−3x2<2x(−x−2)
8 kwi 19:50
Adamm: teraz już łatwo
dla x+2>0 masz
−3x+5<2x
dla x+2<0 masz
3x−5<2x
równania które rozwiążesz przez zwykłą arytmetykę
8 kwi 19:50
ssd: Ciekawie tłumaczycie ale nic z tego nie rozumiem

zrobiłem po swojemu i wyszło mi, ż e
x < −2 ∨ x > 5
czy dobrze
8 kwi 19:59
Adamm: jest...źle
8 kwi 20:00
ssd: a dlaczego ?
8 kwi 20:04
Adamm: dlaczego? nie wiem dlaczego
nie jestem jasnowidzem
8 kwi 20:05
ssd: wg mnie
1. x < −2 => (x+2)2(x−5) < 0 => x < −2
2. x ≥ −2 => (x+2)2(x−5) > 0 => x > 5
8 kwi 20:09
Adamm: potrzebujesz żeby ktoś cię przekonał? ok
podstaw x=2
8 kwi 20:12
ssd: dlaczego 2

przecież nie należy do dziedziny
8 kwi 20:20
Adamm: koniec
8 kwi 20:21
ssd: sry −2 nie należy
a dla x =2 nierówność jest spełniona bo −1 < 4
8 kwi 20:22