Wykaz ze
5-latek: Wykaz ze
limn→
∞ arctg (2n+1)≠+
∞
| | 1 | |
limn →∞ [(2n+1)sin |
| πn)] ≠−∞ |
| | 2 | |
lim n→
∞((−1)
nn
2))≠+
∞
8 kwi 19:12
Adamm: 1. a
n=arctg(2n+1)≤π/2
ciąg jest ograniczony z góry
2. a
4k+1=2n+1, a
2k=0
wcześniej pisałeś o tym że jeśli ciąg a
n ma granicę a to dowolny jego podciąg ma granicę a
tutaj podciągi mają różne granice ⇒ ciąg a
n nie ma granicy
3. a
2k=(2k)
2, a
2k+1=−(2k+1)
2
patrz punkt 2
ciąg jest ograniczony z góry
8 kwi 19:19
Adamm: 4. 0≤an
pomyłka, ograniczenie miało być dolne
8 kwi 19:19
5-latek: OK.dzieki za pomoc
8 kwi 19:25