Stereometria, sześcian wpisany w ostrosłup
Shakkozu: W ostrosłup prawidłowy czworokątny wpisano sześcian tak, że jego cztery wierzchołki należą do
wysokości ścian bocznych ostrosłupa, a pozostałe do płaszczyzny podstawy.
Oblicz stosunek objętości ostrosłupa do objętości sześcianu,
jeżeli kąt nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy jest równy α
8 kwi 18:54
Mila:
ΔSPM∼ΔSOE:
| H−k | | H | | H*a | |
| = |
| ⇔k= |
| |
| 0.5k√2 | | 0.5a | | H√2+a | |
V
sześcianu=k
3
| | 1 | | a2*0.5a*tgα | |
VO= |
| *a2*H= |
| |
| | 3 | | 3 | |
=============
sprawdź rachunki, albo odpowiedź.
8 kwi 21:32