Liczby rzeczywiste
Warg: Firma produkujące meble położona jest przy drodze prowadzącej przez miasta A i B. Miasta te
oddalone są od siebie o 100 km. Właściciel firmy wysłał 5 samochodów do sklepów znajdujących
się w miastach A i B. Dwa samochody do sklepu w mieście A i 3 samochody do miasta B. Łącznie
te samochody przejechały 500 km. W który miejscu położona jest firma produkująca meble?
Próbowałem zrobić układ równań, ale wynik jest ewidentnie zły (niestety nie mam odpowiedzi do
zadania). Poza tym nie potrafię wywnioskować z zadania, czy 500 km liczone jest razem z
powrotem? Jak poprowadzić rozumowanie?
8 kwi 18:27
Pytający:
500 km jest liczone razem z powrotem, przecież mając firmę w mieście A i wysyłając wszystkie
samochody do miasta B (czyli każdy przejechałby całą trasę) przejechałyby w jedną stronę
500km, a my nie mamy takiego skrajnego przypadku, więc w jedną stroną przejadą mniej niż 500
km.
x∊(0,100) − odległość sklepu od miasta A
100−x − odległość sklepu od miasta B
2*(2x+3(100−x))=500
4x+600−6x=500
x=50
8 kwi 18:37
Saizou :

x+y=100
2x+3y=500
8 kwi 18:38
Saizou :
czyli z tego układu co napisałem tego nie obliczysz, ale zauważysz że odległość
jest liczona "tam i powrót", czyli drugie równanie to 4x+6y=500
8 kwi 18:41