pochodne
kamil852: wyznacz liczbę liczb całkowitych spełniających nierówność f'(x)≤0
f(x)=x5/5− 16x3/5
8 kwi 18:14
Adamm: f'(x)=...
f'(x)≤0 dla −4√15/3≤x≤4√15/3
4√15/3≈5,2
jest 11 takich liczb
8 kwi 18:17
kamil852: w odpowiedzi podane jest że 9
8 kwi 18:19
Adamm: −4√15/5≤x≤4√15/5
4√15/5≈3,1
8 kwi 18:21
kamil852: a mógłbyś policzyć pochodną? mam watpliwości czy będzie to wzór −1/x2...
8 kwi 18:25
Adamm: nie mógłbym
8 kwi 18:26
kamil852: dzieki za pomoc...
8 kwi 18:28
Adamm: nie ma za co
nie będę robił za ciebie zadania
8 kwi 18:29
kamil852: i wcale o to nie proszę, robiłem je sam, mam wątpliwości więc pytam
8 kwi 18:30
Adamm: to napisz tutaj jak je zrobiłeś, żebym mógł je sprawdzić
8 kwi 18:31
kamil852: jedyną moją watpliwością jest pochodna funckji, policzyłem ją i wyszło : −x5/25−16x2,
i nie wiem czy dobrze policzylem.
8 kwi 18:34
Adamm: źle
(x
n)'=nx
n−1 tak?
oraz (f(x)+g(x))'=f'(x)+g'(x) oraz (a*f(x))'=a*f'(x)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
przykład: ( |
| x3+2x2)'=( |
| x3)'+(2x2)'= |
| (x3)'+2(x2)'= |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
rozumiesz? teraz ty
8 kwi 18:36
5-latek: No nie
Przeciez nie masz w mianowniku x zeby podnosic do do kawdratu
8 kwi 18:37
kamil852: zrobione, dziękuje wam bardzo
8 kwi 18:44