Jaki to trójkąt?
Robert: Stosunek długości boków trójkąta wynosi 2 : 5 : 6. Wynika z tego, że trójkąt jest:
A. prostokątny B. rozwartokątny, gdzie jeden z kątów jest mniejszy od 120...
Najpierw sprawdziłem twierdzeniem pitagorasa czy nie jest prostokątny, później zacząłem liczyć
| | 7 | |
kąt pomiędzy bokami 2 i 5 z twierdzenia cosinusów i wyszło mi, że cosα=− |
| |
| | 20 | |
Bardzo proszę o pomoc, co dalej i/lub jak to szybciej zrobić.
8 kwi 18:07
Robert: Ktoś mi powie jak zamienić to cosα=−0,35 na stopnie?
8 kwi 18:16
8 kwi 18:25
Robert: Dziękuję za odpowiedź
8 kwi 18:26
Adamm: dokładnie 110,5o?
8 kwi 18:28
Mila:

Jeżeli ustaliłeś , że jest rozwartokątny to dalej będzie porównanie:
α<120
0 funkcja y=cosx jest malejąca w przedziale (0
o,180
o)
8 kwi 18:31
Pytający:
Adamm, w przybliżeniu 110.5o.
8 kwi 18:39