prawdopodobieństwo
kamil852: niech A,B cΩ oraz P(a)=0,4, p(b)=0,8 udowodnij że p(A/B)≤0.5
8 kwi 17:30
Pytający:
P(A\B)=P(A)−P(A∩B)=0,4−P(A∩B)≤0,4
8 kwi 17:34
kamil852: mógłbys wytłumaczyć?
8 kwi 17:36
Pytający:
P(A\B)=P(A)−P(A∩B) // chyba oczywiste
0≤P(A∩B)≤1 // prawdopodobieństwo zawsze spełnia te nierówności
Jako że 0≤P(A∩B), zachodzi 0,4−P(A∩B)≤0,4, przecież odejmujemy liczbę większą od zera.
Ponadto z równania P(A\B)=0,4−P(A∩B) możemy stwierdzić, że P(A∩B)≤0,4, bo przecież wynik nie
może być ujemny.
8 kwi 17:43