równanie różniczkowe o zmiennych rozdzielonych
stud: Witam. Wie ktoś jak się do tego zabrać?
Próbowałem sprowadzić do wspólnego mianownika ale nie wychodzi.
Prosze o jakiekolwiek wskazówki
8 kwi 17:26
jc: Równoważny zapis: (x2 y2)' = x2
Teraz łatwo.
(x2 y2)' = (x3 /3)'
x2 y2 = C + x3 /3
y2 = x/3 + C/x2
8 kwi 17:38
Mariusz:
O zmiennych rozdzielonych ?
Mnie to bardziej na Bernouliego wygląda
Podstawienie u=y2
8 kwi 17:47
stud: | | dy | |
a taka całka ∫ |
| ? |
| | y√1−y2 | |
8 kwi 17:55
Mariusz:
u=y
2
ln|u|=−2ln|x|+C
u=Cx
−2
u(x)=C(x)x
−2
C'(x)x
−2−2C(x)x
−3+2C(x)x
−3=1
C'(x)x
−2=1
C'(x)=x
2
8 kwi 18:01
Mariusz:
Możesz drugie bądź trzecie podstawienie Eulera zastosować albo podstawić za pierwiastek
t=√1−y2
√1−y2=yt+1
√1−y2=(1−y)t
8 kwi 18:03
jc: Należałoby osobno rozpatrzyć przypadek u= 0.
ln|u|=−2ln|x|+C
u=Cx−2
to jest inne C i to takie, które zerem być nie może.
u(x)=C(x)x−2
a tu mamy jeszcze inne C (to już nie jest stała)
Ostateczny jest prawidłowy.
Ze względu na dużą liczbę szczegółów do uwzględnienia, nie za bardzo lubię
takie rachunki.
8 kwi 18:14
Mariusz:
Aby na twój pomysł wpaść trzeba by było użyć czynnika całkującego użyć
Jednak gdybyśmy mieli rozpoznawać typ to prędzej jest to równanie Bernoulliego
niż o rozdzielonych zmiennych
Podobno Bernoulli używał podstawienia y=uv
i dwukrotnie rozdzielał zmienne
Pomysł nadaje się też do równania liniowego pierwszego rzędu
które jest szczególnym przypadkiem równania Bernoulliego
8 kwi 18:26