trygonometria
kabaczek: Dwa boki trojakta maj dlugość √13 i 4√3, a kąt przeciwległy krótszemu ma maiarę 30.
Oblicz dlugość trzeciego boku.
Wyszło mi coś takiego
b − trzeci bok
−35 = b(b−12)
a to jest równania kwadratowe którego jeszcze nie miałem
czy istnieja jakas inna możliwosc zrobienia tego zadania bez równania kwadratowego
8 kwi 17:12
Janek191:
A tw. kosinusów było ?
8 kwi 17:41
trójkąt:

Z trójkąta "ekierki" o kątach 30
o,60
o, 90
o
|CD|=2
√3 , |DB|=2
√3*
√3= 6
z tw. Pitagorasa w ΔADC
x=
√13−12=1
|AB|=1+6=
7
8 kwi 21:21