matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pi:
rozloz na czynniki:
a
2
+ b
2
- c
2
-2ab
a
4
+b
4
dzieki
3 lut 17:04
Jakub:
a
2
-2ab+b
2
-c
2
= (a-b)
2
-c
2
= (a-b-c)(a-b+c)
a
4
+b
4
=a
4
+2a
2
b
2
+b
4
-2a
2
b
2
=(a
2
+b
2
)
2
-2a
2
b
2
=
(a
2
+b
2
-√
2
ab)(a
2
+b
2
+√
2
ab)
3 lut 18:34