Granica ciągu
ArcticMonkey: Oblicz granicę
| | 1+2+3+...+n | |
lim(n→∞) |
| |
| | 3n2+1 | |
8 kwi 17:10
Jerzy:
W lliczniku masz sumę n wyrazów c.arytmetycznego.
8 kwi 17:23
Janek191:
| | 0,5n*(n +1) | | 0,5*( 1 + 1n) | |
an = |
| = |
| |
| | 3 n2 + 1 | | 3 + 1n2 | |
więc
n→
∞
8 kwi 17:29
5-latek: Granica bedzie liczba rozna od 0 bo stopien licznika jest taki sam jak stopien mianownika
| | n2+n | | 1 | | n2+n | | n2(1+1,n | |
lim n→∞ |
| * |
| = limn→∞ |
| = limn→∞ |
| = |
| | 2 | | 3n2+1 | | 6n2+2 | | n2(6+2/n2 | |
8 kwi 17:32