prawdopodobieństwo
Zuza: Student zostaje zarejestrowany na następny semestr, o ile zaliczy co najmniej n − 2 przedmioty
spośród n (n > 2) obowiązujących na danym semestrze. Zakładamy, że poszczególne zaliczenia
przebiegają niezależnie od siebie, a prawdopodobieństwo niezaliczenia jest równe 0.1. Znaleźć
prawdopodobieństwo, że student zostanie zarejestrowany na następny semestr.
8 kwi 16:48
Pytający:
A
m − student nie zaliczy m przedmiotów, m∊<0,n>
| | | |
P(Am)= | (0.1)m(0.9)n−m // wybieramy m przedmiotów, których student nie zalicza, |
| | |
każdego z nich nie zaliczy z prawdopodobieństwem 0.1, pozostałe zaliczy z prawdopodobieństwem
0.9
P(student zostanie zarejestrowany na następny semestr)=A
0+A
1+A
2=
| | | | | | | |
= | (0.1)0(0.9)n−0+ | (0.1)1(0.9)n−1+ | (0.1)2(0.9)n−2= |
| | | | |
| | n(n−1) | |
=(0.9)n+n(0.1)(0.9)n−1+ |
| (0.1)2(0.9)n−2= |
| | 2 | |
=(0.9)
n−2(0.005n
2+0.085n+0.81)
8 kwi 17:22