Pochodna tunkcji
lew: Dana jest funkcja określona równaniem f(x) = −x2 + 9. W punkcie P o dodatniej odciętej
poprowadzono styczną do wykresu tej funkcji. Oblicz odciętą punktu P tak, aby pole trójkąta
ograniczonego tą styczną oraz dodatnimi półosiami współrzędnych było najmniejsze. Oblicz to
najmniejsze pole.
Bardzo proszę o krok po kroku z wyjaśnieniami.
8 kwi 16:46
Tadeusz:
![rysunek](rys/131451.png)
y=−x
2+9
Styczna do niej w punkcie P=(x
p, −x
p2+9) ma współczynnik kierunkowy −2x
p
Napiszmy jej równanie
y+x
p2−9=−2x
p(x−x
p) ⇒ y=−2x
p*x+x
p2+9
Odcinki "odłożone" na osiach to odpowiednio:
− na 0y x
p2+9
| (xp2+9)2 | |
Zatem pole trójkąta "odciętego" styczną to: S= |
| |
| 4xp | |
Szukamy S
min
| 16xp2(xp2+9)−4(xp2+9)2 | |
S'(xp)= |
| |
| 16xp2 | |
S'(x
p)=0 ⇒ (x
p2+9)(16x
p2−4x
p2−36)=0 ⇒ 12x
p2−36=0
(x
p−
√3)(x
p+
√3)=0 S
min dla x
p=
√3 S
min=12
√3
8 kwi 23:20
Mila:
![rysunek](rys/131439.png)
P(x
0,y
0)∊wykresu f(x) i x
0>0
f(x)=−x
2+9
1) f'(x)=−2x
f'(x
0)=−2x
0
2) styczna
y−f(x
0)=f'(x
0)*(x−x
0)⇔
y−(−x
02+9)=−2x
0*(x−x
0)
y=−2x
0*x+2x
02−x
02+9
y=−2x
0*x+x
02+9
3) punkty przecięcia stycznej z osiami
8 kwi 23:21