Obliczyć rozkład zmiennej losowej.
Ewelina: Obliczyć rozkład zmiennej losowej.
Cześć,
Chciałabym obliczyć rozkład zmiennej losowej dla rzutu kostką, ponieważ chciałabym obliczyć
wartość oczekiwaną dla rzutu kostką ale za pomocą wzoru wyrażonego jako całka.
Moje pytanie jest takie czy aby wyznaczyć wartość oczekiwaną pozostało mi policzyć coś takiego?
∫ (dolny przedział 1, górny 6) x u(1}{6} ?
Dolna granica 1 ponieważ 1 wartością jaką można wyrzucić to 1
Górna granica 6 ponieważ to ostatnia możliwa wartość
16 ponieważ to prawdopodobieństwo wyrzucenia wartości
Pozdrawiam,
Ewelina
8 kwi 16:14
Saizou :
Rozkład dla rzutu kostką jest zmienną losową dyskretną, wiec jest bez sensu używanie całki do
obliczania wartości oczekiwanej
8 kwi 16:21
Ewelina: Tak wiem jednak chciałabym zobaczyć jak to można policzyć.
8 kwi 17:18
Pytający:
Jak Saizou napisał, to nie ma sensu. Wartość oczekiwaną powinnaś policzyć w ten sposób:
| | i | | | |
EX=∑(i=1 do 6)( |
| )= |
| *6=3.5 |
| | 6 | | 2 | |
Całką, żeby tyle wyszło musiałabyś liczyć tak:
https://www.wolframalpha.com/input/?i=int+from+0.5+to+6.5+of+x%2F6
ale
to nie ma sensu dla zmiennej dyskretnej... tu mamy do czynienia ze zmienną losową
typu ciągłego i jeśli użyjesz tego do liczenia EX dla rzutu kostką, będzie źle.
8 kwi 18:10
Ewelina: Ok tak tylko mnie to interesowało. Dziękuje za odpowiedzi
8 kwi 18:31