Kombinatoryka
lew: Oblicz ile jest wszystkich liczb czterdziestocyfrowych, których suma cyfr jest równa 4.
Bardzo proszę o rozwiązanie krok po kroku z wyjaśnieniem.
8 kwi 15:52
Mila:
Tyle, ile rozwiązań w zbiorze N równania:
x
1+x
2+....+x
40=4−1
| | | | 42! | | 40*41*42 | |
= | = |
| = |
| =11480 |
| | | 39!*3! | | 6 | |
II sposób
4=4+0
4=3+1
4=2+1+1
4=2+2
4=1+1+1+1
rozważ te sytuacje, pamiętając, że pierwsza cyfra jest różna od zera.
8 kwi 16:50
lew: Ten wzór z I sposobu ma jakąś nazwę może?
8 kwi 17:02
Jerzy:
II sposób podany przez
Milę:
8 kwi 17:05
Mila:
Pierwszy sposób− kombinacje z powtórzeniami.
8 kwi 17:11