matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę, potrzebuję pomocy z obliczeniem tej granicy.
123p:
(
√
x
2
+1
− 1)
Lim (x−>0)
(
√
x
2
+25
−5)
8 kwi 15:33
Janek191:
x
2
+ 1 − 1
√
x
2
+ 1
+ 1
f(x) =
=
x
2
+ 25 − 25
√
x
2
+ 25
+ 5
√
x
2
+ 25
+ 5
=
√
x
2
+ 1
+ 1
więc
10
lim f(x) =
= 5
2
x→0 Patrz też na wykres funkcji f.
8 kwi 15:41
123p:
dziękuję
8 kwi 15:46
Janek191:
Zrozumiałe ?
a
2
− b
2
Wzór a − b =
stosujemy do licznika i do mianownika.
a + b
8 kwi 15:48