odległość punktu od prostej
MadZigZag: Może ktoś obliczyć odległość punktu P=(0,3) od prostej x+y−2=0?
8 kwi 14:58
powrócony z otchłani:
A co za problem? Do wzoru nuz nawet podstawic nie potrafimy?
8 kwi 14:58
MadZigZag: Dokładnie. Ale na szczęście po tym poście się ogarnąłem i już wiem o co chodzi
8 kwi 15:01
Janek191:
x + y − 2 = 0
A = 1 B = 1 C = − 2
P = (x
0, y
0) = ( 0,3)
Stosujemy wzsór:
| | I A x0 + B y0 + C I | |
d = |
| |
| | √A2 + B2 | |
| | I 1*0 + 1*3 − 2 I | | 1 | | √2 | |
d = |
| = |
| = |
| |
| | √11 + 12 | | √2 | | 2 | |
8 kwi 15:45