planimetria
StrasznyNieogar:

Dzieńdobry

Ramiona trójkąta mają długość 3 i 7, a kąt między nimi 120 stopni. Wyznacz długość odcinka
dwusiecznej kąta rozwartego zwartego w trojkącie.
a=x + y
tw. cosinusów:
a
2 = 3
2 + 7
2 − cos120*2*3*7
a
2 = 79
a =
√79 = x + y
tw. o dwusiecznej kąta w trójkącie:
10x = 3
√79
tw. cosinusów:
| | 3√79 | |
( |
| ) = 32 + d2 − cos60 *2 *3 *d |
| | 10 | |
d1 = 9/10
d2 = 21/10 ===> taki jest wynik w odpowiedziach
co z d1? Gdzie popełniłem błąd
8 kwi 13:37
'Leszek: Zrob to zadanie wykorzystujac pola trojkatow
P1 = 0,5*3*d sin 60°
P2 = 0,5*7*d sin 60°
Pc = 0,5*3*7 sin 120°
Oraz : Pc = P1 + P2
8 kwi 14:14
StrasznyNieogar: Wiem, wiem, ale bardziej mi chodzi o to czy autor zadania nie pomyślał o takim sposobie
rozwiązania czy popełniłem błąd
8 kwi 14:32
Adamm: spróbuj nierówności trójkąta
8 kwi 14:35
StrasznyNieogar: to znaczy?
8 kwi 14:43
Adamm: y=7
√79/10
tw. Cosinusów
(7
√79/10)
2=d
2+7
2−2*d*7*cos60
o
0=d
2−7d+10,29
Δ=49−41,16=7,84
d=4,9 lub d=2,1
stąd mamy d=2,1
nie popełniłeś błędu, skończyłeś zbyt wcześnie
8 kwi 14:56
Pytający:
9/10
21/10−9/10=12/10
49/10−21/10=28/10
Nic nie jest błędnego w Twoim liczeniu, ale jeśli zastosujesz twierdzenie cosinusów dla
| | 21 | | 49 | |
trójkąta z dwusieczną i igrekiem, wyjdzie Ci d= |
| ⋁ d= |
| , stąd rozwiązaniem jest |
| | 10 | | 10 | |
| | 21 | |
d= |
| spełniające oba równania. |
| | 10 | |
8 kwi 15:00
StrasznyNieogar: Rozumiem, chłopaki o to chodziło

Dzięki : )
8 kwi 15:42
StrasznyNieogar: Chociaż nigdy nie miałem tak w zadaniu i zdziwiło mnie to
8 kwi 15:43