Reszta z dzielenia
Warg: Jaka jest reszta z dzielenia liczy 75319572 przez 4?
Jak rozwiązywać tego typu zadania?
8 kwi 13:13
Mariusz:
=1
Podnosisz do kwadratu liczbę nieparzystą
8 kwi 13:19
Warg: Nie do końca rozumiem, liczba nieparzysta do kwadratu będzie liczbą nieparzystą, ale skąd
wiadomo ile będzie wynosić reszta?
8 kwi 13:21
jc: (2n+1)2=4(n2+n) + 1
8 kwi 13:23
Warg: A gdyby w poleceniu była, powiedzmy, reszta z dzielenia przez 3? Jak wtedy wyglądałoby
rozumowanie?
8 kwi 13:26
Mariusz:
Zastosujmy wzory skróconego mnożenia
Liczba nieparzysta jest postaci (2k+1)
(2k+1)2=4k2+4k+1
(2k+1)2=4(k2+k)+1
4(k2+k)
Ten składnik jest podzielny przez cztery przy dowolnym k całkowitym
8 kwi 13:27
Mariusz:
Liczysz sumę cyfr liczby którą podnosisz do kwadratu i sprawdzasz jej podzielność przez 3
Kwadrat liczby całkowitej może dawać resztę z dzielenia przez trzy równą zero albo jeden
8 kwi 13:34
jc: Twoja liczba jest postaci 3k+1, (3k+1)2 = 3(3k2+2k)+1, reszta z dzielenia przez 3 = 1.
8 kwi 13:35
Warg: Dziękuję
8 kwi 13:46