Pytający:
|Ω|=6
2*2
2
A − moneta upadnie za każdym razem tą samą stroną
B − na kostce wypadnie dwa razy parzysta liczba oczek
A∩B − moneta upadnie za każdym razem tą samą stroną i na kostce wypadnie dwa razy parzysta
liczba oczek
|B|=3
2*2
2 // wybieramy liczbę oczek spośród {2,4,6} na 3
2 sposobów, wybieramy dowolne wyniki
rzutu monetą na 2
2 sposobów (spośród {R,O})
|A∩B|=3
2*2 // wybieramy liczbę oczek spośród {2,4,6} na 3
2 sposobów, wybieramy wyniki rzutu
monetą na 2 sposoby − (R,R) lub (O,O)
P(A|B) − prawdopodobieństwo tego, że moneta upadnie za każdym razem tą samą stroną, pod
warunkiem, że na kostce wypadnie dwa razy parzysta liczba oczek
| | P(A∩B) | | 32*2 | | 1 | |
P(A|B)= |
| = |
| = |
| =0,500 |
| | P(B) | | 32*22 | | 2 | |