Ciagi, podciagi i .....
5-latek: Wykaz ze
a) jesli cag (a
n) ma granice rowna a to kazdy podciag (a
nk) ciagu (a
n) ma granice
rowna a .
b) Sformuluj i udowodnij warunek konieczny i wystraczajcy na to aby ciag
a
n= {b
n dla n parzystego
{ c
n dla n nieparzystego
byl zbiezny
c) na podsatwie wynikow uzyskanych w punkcie b) zbadaj zbieznosc nastepujacych ciagow
c
1) a
n= (−1)
n−3
c
3) c
n= arctg (−1)
n
8 kwi 10:39
5-latek:
8 kwi 12:24
powrócony z otchłani:
a) jest to tw. Heinego ... najlepeij dowodzic niewprost
8 kwi 14:54
powrócony z otchłani:
b) bn i cn musza z iegac do tej samej granicy
8 kwi 14:55
powrócony z otchłani:
c1) rozbiezny ( −2 i −4)
C2) zbiezny (do 0)
C3) nie pamietam wykresu arcusa tangensa

ale cos czuje ze bedzie rozbiezny
C4) zbiezny (do cos0)
8 kwi 14:58
5-latek: A moglbys pokazac ktorys z podpunktow c)?
8 kwi 15:01
5-latek: ten pierwszy nie zbiega do tej samej granicy (wiec jst rozbiezny
8 kwi 15:04
5-latek: c3 (mam w odpowiedzi ze nia ma granicy
8 kwi 15:06
5-latek: Chyba juz powoli łapię o co tutaj chodzi . dzieki (pewnie PW
8 kwi 15:16
5-latek: c
2
parzyste oznacze 2n nieparzyste 2n−1
| | 1 | |
lim n→∞a2n= 1*sin |
| =0 |
| | 2n | |
| | 1 | |
lim n→∞ a2n−1= (−1)*sin |
| =0 |
| | 2n−1 | |
Tylko teraz do tego pytanie
Czy ta granice nalezy liczyc z Tw o 3 ciagach bo mam sinus
| | 1 | |
czy moge policzyc tak wiem ze ciag ± |
| zmierza do zera wiec ciag sinU{1}[n} tez |
| | n | |
zmierza do 0
8 kwi 17:42
5-latek: | | (−1)2n+2 | | 3 | |
limn→∞dn= cos |
| = lim n→∞cos |
| = 1 bo cos0=1 |
| | 2n | | 2n | |
| | −1+2 | |
lim n→∞d2n−1=limn→∞ cos |
| = 1 |
| | 2n | |
Ciag jest zbiezny do tej samen granicy dla n parzystego i nieparzystego
CIag c
3 ) c
n proszse o wytlumaczenie dlazcego rozbiezny
8 kwi 17:58