Geometria analityczna
MadZigZag: Znajdź równanie prostej równoległej do prostej o równaniu 3x+4y+1=0 i stycznej do okręgu o
równaniu x2+y2−4x−2y+4==0
x2+y2−4x−2y+4=0 → (x−2)2+(y−1)2=2
P=(2,1)
Czy w tym zadaniu mogę wyznaczyć sobie prostą 3x+4y+C=0 i policzyć ze wzoru na odległość puktu
P od prostej o równaniu Ax+By+C?
Próbuję robić tym sposobem i dziwne wyniki mi wychodzą tz C=5√2−10
8 kwi 10:03
8 kwi 10:07
jc: IV sposób. Idziemy od punktu (2,1) w kierunku wektora (3,4) aż przetniemy okrąg.
(3t)2 + (4t)2=1, t = 1/5 (promień = 1, nie √2 jak wyżej)
Punkty styczności: (2,1) ± 1/5 (3,4).
Styczne: 3(x − 2 ± 3/5) + 4(y − 1 ± 4/5)=0.
8 kwi 10:18
Metis: Znalazłoby się pewnie i więcej
8 kwi 10:54
MadZigZag: dziekuję jestędebilę
8 kwi 10:54
5-latek:

Albo
Piszsemy rownanie prostej rownoleglej do prostej 3x+4y+1=0 (niebieska ) i przechodzacej przez
punkt S=(2,1)
3*2+4*1+C
1=0
C
1=−10
Rownanie tej prostej ma postac
3x+4y−10=0 (pomaranczowa
Teraz ze wzoru na odleglosc dwoch prostych rownoleglych znajdziemy rownania prostych
stycznych do okregu i rownoleglych do prostej 3x+4y+1=0
C
2+10=5 to C
2=−5
lub C
2+10=−5 to C−2= −15
Rownania naszych prostych stycznych sa takie
3x+4y−5=0 (zielona
3x+4y−15=0 (czerwona
8 kwi 11:41
5-latek: Mialo byc
.....i rownoleglych do prostej 3x+4y−10=0
8 kwi 11:43