planimetria
StrasznyNieogar: Trójkąt ABC jest wpisany w okrąg o środku S . Kąty wewnętrzne CAB , ABC i BCA tego trójkąta
są równe, odpowiednio, α, 2α i 8α . Wykaż, że trójkąt ABC jest rozwartokątny, i udowodnij,
że miary wypukłych kątów środkowych ASB , ASC i BSC tworzą w podanej kolejności ciąg
arytmetyczny
Z pierwszą częścią zadania sobie poradziłem. w drugiej mam problem no bo wychodzi mi ze BSA =
16α, ASC = 4α, BSC = 2α co może mi dać co najwyżej ciag geometryczny ale nie arytmetyczny..
7 kwi 23:55
Eta:
Skoro jesteś "straszny nieogar"

to
Może w treści zadania jest α, 2α,
4α
Wtedy będzie wszystko ok................................. ( ciąg arytmetyczny
8 kwi 00:25
Adamm: geometryczny ciąg to to nie jest
8 kwi 00:26
StrasznyNieogar: Eta no właśnie jest 8α, zadanie z Aksjomatu
8 kwi 00:44
StrasznyNieogar: No racja geometryczny tez nie jest
8 kwi 00:45
StrasznyNieogar: A dobra, nieważne
8 kwi 00:51
8 kwi 00:59