Ciag i granica
5-latek: Ciag a
n jest okreslony wzorem
| | (3−5a)n+1 | |
an= |
| gdzie a oznacza dowolna liczbe rzeczywista |
| | (a−1)n2+2n−1 | |
Dla jakiej wartosci parametru a granica ciagu a
n jest
a) liczba 0
b) liczba rzeczywista rozna od 0 ?
Zeby granica tego ciagu byla liczba 0 to w lizcniku muszse miec stala a mianownik musi dazyc
do
∞
wobec tego a≠1
tylko jak to zapisac algebraicznie ?
7 kwi 23:24
5-latek: Intuicyjnie tez zeby granica byla liczba rozna od 0 to a musi sie rownac 1 czyli a=1
7 kwi 23:28
Mariusz:
a≠1 stopnień licznika mniejszy od stopnia mianownika ciąg dąży do zera
| | 3 | |
a=1⋀a= |
| stopnień licznika mniejszy od stopnia mianownika ciąg dąży do zera |
| | 5 | |
| | 3 | |
Do a=1⋀a= |
| zastosujmy prawo de Morgana i otrzymamy przypadek gdy |
| | 5 | |
granica jest różna od zera
7 kwi 23:34
5-latek: Dzieki
7 kwi 23:42
Mariusz:
Coś z tym przypadkiem b) jest nie tak
7 kwi 23:44
5-latek: Mariusz to zauwazylem ze a=1 bo wtedy mam stopien licznika taki sam jak stopien mianownika
Wtedy po wyciagnieciu n przed nawias dostane granice rozne od 0 .
7 kwi 23:48
Mariusz:
Warunki logiczne
można jeszcze uprościć do
a) a≠1
b) a=1
7 kwi 23:50
Mariusz:
Trochę niepotrzebnie rozpatrywałem to w ten sposób
Stopień mianownika =2 , ciąg dąży do zera
Stopień mianownika =1 oraz stopień licznika=0 ,ciąg dąży do zera
{Ten przypadek tutaj będzie fałszywy}
Stopień mianownika =1 oraz stopień licznika=1 ,ciąg dąży do liczby różnej od zera
8 kwi 00:00
Mariusz:
5−latek widzę że zaczynasz ćwiczyć analizę matematyczną
Algebrę liniową sobie przypomniałeś ?
Wielomiany
dzielenie wielomianów z resztą, NWD − branie reszt z dzielenia, rozkład na czynniki
{Do rozkładu na czynniki mogą się przydać zespolone}
Rachunek macierzowy
w tym
dodawanie,odejmowanie,mnożenie macierzy,
wyznacznik, macierz odwrotna, rząd macierzy
Tw Kroneckera Capellego,
rozwiązywanie układów równań liniowych
metoda wyznacznikowa Cramera
metoda eliminacji Gaussa
mnożenie przez macierz odwrotną
jakiś rozkład macierzy np LU
Jeżeli to sobie przyswoisz będziesz swobodniej liczył pochodne i całki
z funkcji wymiernych bo zarówno pochodna jak i całka jest operatorem liniowym
Później może się przydać
Wartości i wektory własne
Rozkłady macierzy takie jak diagonalizacja czy rozkład Jordana
exponenta macierzy
To może się przydać chyba dopiero przy układach równań różniczkowych
8 kwi 00:23