Planimetria
Qwadrat: Na trapezie można opisać okrąg, można w ten trapez także wpisać okrąg. Oblicz promienie tych
okręgów, jeśli podstawy mają długość 4 i 16.
Zadanie zrobiłem, nawet odpowiedzi się zgadzają, więc jest nieźle.
Rzecz w tym, że na podstawie zdania "Na trapezie można opisać okrąg, można w ten trapez także
wpisać okrąg." stwierdziłem że chodzi tutaj o trapez równoramienny, bo sumy długości
przeciwległych boków muszą być równe i sumy miar przeciwległych kątów muszą być równe (180
stopni).
Odnoszę jednak wrażenie, że powinienem w jakiś sposób odnotować moje spostrzeżenie, żeby nie
było że ten trapez równoramienny wziął mi się znikąd− no i właśnie, jak to fachowo należałoby
zapisać?
7 kwi 22:00
Adamm:

ponieważ można opisać na nim okrąg, to kąt A+ kąt C = kąt D+ kąt B = 180
o
ponieważ to trapez to kąt A + kąt D = kąt B + kąt C = 180
o
zatem kąt A = kąt B ⇒ trapez jest równoramienny
7 kwi 22:41
Eta:

Po tylu latach nauki

..... piszesz to co zauważyłeś
Takim trapezem jest trapez równoramienny
Z warunku wpisania okręgu w trapez
a+b=2c⇒ c=10
z tw. Pitagorasa w ΔEBC wyznacz r=.....=4 to h=2r=...
| | h | |
z tw. Pitagorasa w ΔAEC wyznacz d=... i sin α= |
| =... |
| | d | |
| | h | |
z tw. sinusów w ΔAEC 2R= |
| ⇒ R=..... |
| | sinα | |
7 kwi 22:50
Adamm: "Zadanie zrobiłem, nawet odpowiedzi się zgadzają, więc jest nieźle. "
7 kwi 22:52
Qwadrat: Ok, wielkie dzięki Adam, bardzo sympatyczna koncepcja zapisu

Na zastosowanie twierdzenia sinusów bym tutaj nie wpadł, osobiście wykorzystałem odległość
środka okręgu wpisanego od środka okręgu opisanego i za jej pomocą wyznaczyłem R
2 z dwóch
różnych tw. Pitagorasa, które następnie przyrównałem, a potem podstawiłem tę odległość do
wzoru na R i wyszło. Brzmi mniej profesjonalnie, ale działa
7 kwi 23:36
Eta:
8 kwi 00:03